top of page

Deskundigen

Om ons een duidelijker beeld te geven van wat jongeren juist bezighoudt op sociale media hebben we ook informatie gevraagd aan deskundige bronnen (CLB, Childfocus). We vroegen ons af wie er vooral advies komt vragen aan deze deskundigen en welke soort vragen voornamelijk gesteld worden.

Het antwoord op de eerste vraag is dat vooral jongeren uit het secundair onderwijs het CLB en Childfocus contacteren om meer te weten te komen over sociaalnetwerksites. En dan vooral over cyberpesten en privacy op het internet. Ook stellen kinderen en jongeren zich vragen over seksualiteit op het internet en chatten met vreemden (die misschien verkeerde bedoelingen hebben.)
Niet alleen jongeren zijn hier bewust mee bezig, maar ook ouders zitten met vragen. Aangezien het gebruik van internet de dag van vandaag een belangrijk onderdeel geworden is van het opvoedingsproces en omdat er toch ook een aantal gevaren aan verbonden zijn, vragen ouders deskundig advies.Zij stellen zich vooral de vraag of het wel verstandig is om hun kind los te laten op het internet. Hoe ze hun kind (al dan niet) het best controleren en begeleiden in dit avontuur.

 

Het grootste gevaar van sociaalnetwerksites is en blijft toch wel 'cyberpesten'. Het is iets waar iedere ouder aan denkt als zoon of dochter een account op een sociale netwerksite heeft aangemaakt. Cyberpesten is gemakkelijk omdat het anoniem kan en de ouders of andere hulpverleners moeilijk kunnen ingrijpen. Maar het kan wel serieuze gevolgen hebben voor het slachtoffer. O.a. slechte schoolresultaten, een laag zelfbeeld of een onveilig gevoel zijn enkele voorbeelden.
De beste remedie volgens het CLB is een getuigenis tonen van leerlingen die zelf gecyberpest zijn. Zo kunnen de pestkoppen duidelijk zien welke schade ze (soms ook onbewust) aanrichten.

bottom of page