top of page

Gevaren

Het meest voorkomende gevaar van sociale media. Dat komt uitgebreid aan bod in het deel ‘Wat is cyberpesten?’. Naast cyberpesten zijn er nog heel wat gevaren verbonden aan het gebruiken van een sociaalnetwerksite. 

 

Zo is er bijvoorbeeld identiteitsbedrog. Hierbij kunnen er verschillende problemen optreden zoals iemand die een andere zijn identiteit steelt. De dief doet zich voor als een ander persoon door foto’s te gebruiken en iemands gegevens te kopiëren. Hij post negatieve informatie die het slachtoffers imago kan schaden. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers van identiteitsdiefstal.

Ook jongeren liegen soms over hun identiteit. Kinderen die pas een kijkje komen nemen op een sociaalnetwerksite en vaak nog niet de minimumleeftijd hebben, passen deze aan. Jongeren die liegen over hun leeftijd, uiterlijk, woonplaats etc. proberen op een oneerlijke manier contact te leggen met iemand van het andere geslacht om een vriendschap of zelfs een relatie aan te gaan. Ook iemand zijn kansen op de arbeidsmarkt worden beïnvloed door het gebruik van sociale media. Vaak is het zo dat de potentiële baas de toekomstige werknemer zijn naam even in Google intypt en zo van alles over de werknemer te weten kan komen. Het is belangrijk dat mensen mensen goed beseffen wat ze online zetten.

 

Een andere gevaar is dat je informatie bij de verkeerde personen terecht kan komen. Tegenwoordig kan iedereen met zijn smartphone inchecken (zichtbaar maken waar je op dat moment bent, bijvoorbeeld in een café). Als dat gekoppeld staat met de gebruiker zijn social media account, kunnen anderen dit al snel zien. Mensen met verkeerde bedoelingen kunnen hier makkelijker misbruik van maken want de gebruiker is bijvoorbeeld toch niet thuis.

 

Nog een groot gevaar aan internet en sociaalnetwerksites is het risico op verslaving. Mensen ontdekken het, achterhalen hoe leuk en handig het is en bij gevolg kunnen ze niet meer zonder. Tegenwoordig is iedereen altijd bereikbaar via één of andere applicatie. Twitter, Facebook, Instagram... Niemand kan nog zonder internet en netwerksites. Al bij al is dat nog onschuldig. Echte verslavingen komen meer voor bij games, jongeren die dagen en zelfs nachten achter het computerscherm doorbrengen hebben toch wel hulp nodig.

 

De grootste angst van een ouder die zijn kind loslaat op het internet is toch wel dat mensen met verkeerde bedoelingen toenadering zoeken tot hun kind. Facebook is leuk dus het kind accepteert elk vriendschapsverzoek. Ze leren nieuwe mensen kennen, maar wat als daar nu een oudere man tussen zit die geen echte vriend wil zijn? Het is belangrijk dat kinderen er attent op worden gemaakt dat ze geen verzoeken mogen accepteren van mensen van wie ze nog nooit van gehoord hebt. Deze verzoeken kunnen onschuldig zijn, maar de kans bestaat dat er iemand tóch slechte bedoelingen heeft.

bottom of page